Amennyiben útlevele elveszett, ellopták, megrongálódott vagy lejárt, haladéktalanul jelentse azt be a tartózkodási helye szerint illetékes magyar külképviseleten. Konzuli hivatalaink ellátják Önt ideiglenes úti okmánnyal, ehhez az alábbiakra van szükség:

 

1. Jelentse az útlevél elvesztését a legközelebbi, területileg vagy lakhely szerint illetékes rendőrségi kirendeltségen (gong'an paichusuo), ahol rendőrségi jelentést vagy igazolást állítanak ki az útlevél elvesztésének bejelentéséről.

 

2. Lépjen kapcsolatba a Magyarország valamelyik külképviseletével Pekingben, SanghajbanCsungkingban vagy Hongkongban, majd az ideiglenes útiokmány kiállítása céljából az alábbi dokumentumokat hozza magával a külképviseletre:

  • személyi azonosításra alkalmas igazolvány (pl.: személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél másolat)
  • igazolványkép
  • igazolás útlevél elvesztése bejelentéséről (rendőrségi igazolás)

 

3. A szükséges kilépési engedély (“exit” visa) kiállítása – illetve, a tartózkodási engedély pótlása – céljából, az új útlevéllel haladéktalanul keresse fel a Ki- és Beléptetési Hivatalt (Exit&Entry Bureau). Felhívjuk a figyelmét, hogy a kilépési vízum megszerzése hét munkanapot is igénybe vehet!

 

A sanghaji hivatal elérhetősége, ügyintézés:

Exit and entry Division of Shanghai Public Security Bureau

上海市公安局出入境管理局

 

Cím: No. 1500, Min Sheng Rd, Pudong New District (Ying chun Rd közelében)

        上海市浦东新区民生路1500号(近迎春路)

Metró: 9-es vonal.  Middle Yang Gao Rd állomás;9号线,杨高中路站

 

Tel:  (021)-28951386

        (021)-68541199

 

Az eljárás díjköteles.

 

Érvényes úti okmány nélkül nem lehetséges Hongkongból Kínába, és viszont utazni.