Tájékoztatás tartózkodási engedély kérelmezése ügyében

 

Amennyiben a harmadik országbeli állampolgár 3 hónapot meghaladóan kíván Magyarországon tartózkodni, úgy tartózkodási engedély kiadása iránti kérelmet kell előterjesztenie.

Tartózkodási engedély kiadása iránti kérelmek vonatkozásában a részletes tájékoztatókat a http://www.bmbah.hu/index.php?lang=en vagy http://www.bmbah.hu/index.php?lang=hu linkeken érhetik el.

A tartózkodási engedély kérelem benyújtásához a VFS Global vízumközpontjaiban előzetes időpontfoglalás szükséges.

Az időpont foglalása a https://visa.vfsglobal.com/chn/en/hun/attend-centre oldalon keresztül történik.

 

A tartózkodási kérelem benyújtásához a kérelmezőnek személyesen meg kell jelennie. A korlátozottan cselekvőképes vagy a cselekvőképtelen kiskorú kérelmező helyett a kérelmet a kérelmező törvényes képviselője nyújtja be. Amennyiben a kiskorú ügyfél a kérelem benyújtásakor a hatodik életévét betöltötte, a kérelem benyújtásakor meg kell jelennie. A kiskorú idegenrendészeti hatóság előtti személyes megjelenéséről törvényes képviselője gondoskodik.

A kérelem benyújtáskor a kérelmezőtől ujjnyomat, aláírás és arckép kerül rögzítésre, melyet a kérelmező tűrni köteles.

A kérelem ügyében a döntést az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság hozza meg, melyre főkonzulátusunknak ráhatása nincs.

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy amennyiben az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a kérelem ügyében pozitív döntést hoz, a beutazáshoz szükséges D vízumot a főkonzulátusunk állítja ki a külföldi részére. A pozitív döntést követő három hónapig (90-92 napig) érvényes D vízum egyszeri belépésre és legfeljebb 30 nap tartózkodásra jogosítja a birtokosát, így javasoljuk, hogy

  • a leggyorsabb, minimum 10-15 napos vizsgálati időt figyelembe véve, a tervezett indulás időpontja előtt maximum 70 nappal indítsa el az eljárást,
  • ezáltal a pozitív döntés legkésőbb az indulás előtt mintegy 60 nappal megszülethet, így rendelkezésére fog állni az érvényesség megmaradt 30-32 napja a maximális tartózkodási időhöz és az ügyintézéshez, 
  • a Magyarországra történő beutazását követően javasoljuk minél hamarabb jelenjen meg a szálláshelye szerint illetékes regionális igazgatóságon a biometrikus azonosító adatokat is tartalmazó tartózkodási kártya átvétele és magyarországi szálláshelyének bejelentése céljából.

 

Frissítve: 2024 április 30.