A házasságkötés előtt mindenképpen személyesen tájékozódjanak az illetékes kínai hatóságnál a házasságkötés menetéről, a szükséges dokumentumokról.

A Magyary Egyszerűsítési Program eredményeképpen 2013. március 1-től a magyar jogban megszűnik a házasságkötési tanúsítvány jogintézménye. Felhívjuk figyelmüket, hogy március 1-jét követően a tanúsítvány kiállítására már nincs lehetőség. Ennek megfelelően ettől az időponttól kezdődően sem a belföldön illetékes magyar hatóságok, sem a konzuli tisztviselők nem állíthatnak ki tanúsítványt a külföldön történő házasságkötéshez, illetőleg a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez.

A házasságkötési tanúsítvány megszűnése nem érinti a családi állapot igazolás jogintézményét, amelyet a magyar hatóságok természetesen továbbra is kiállítanak.

A külföldi állampolgárok Magyarországon történő házasságkötéséhez a magyar anyakönyvvezetők továbbra is kérik a külföldi állam erre felhatalmazott hatósága által kiállított házasságkötési tanúsítványt.

Kínában tartózkodó magyar állampolgárok a magyar külképviseleteken keresztül is kezdeményezhetik a családi állapot (a házasságképesség) igazolásának beszerzését. 

A kérelmet személyesen kell benyújtani. A Magyarországon kiállított igazolás hiteles fordítását és a külföldi felhasználást lehetővé tévő felülhitelesítését a kérelmezőnek kell elintéznie. Az igazolást a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályán kell felülhitelesíttetni, majd a budapesti kínai Nagykövetségen diplomáciai hitelesítéssel való ellátását kérni.

https://konzinfo.mfa.gov.hu/magyar-kozokiratok-felulhitelesitese

 

Elérhetőségek:


Külgazdasági és Külügyminisztérium (1027 Budapest Nagy Imre tér 4.; Tel.: 458-1000)
Kínai Népköztársaság Nagykövetsége, konzuli részleg (1068 Budapest, Benczúr utca 18.)
Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (www.offi.hu, 1062 Budapest, Bajza u. 52. Postacím: 1394 Budapest, Pf. 359, Telefon: +36-1-428-9600, Telefax: +36-1-428-9611)

Bármilyen további kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére.