Könnyítések 2024/03/14-től

Kísérleti jelleggel, 2024/03/14-től 2024/11/30-ig Kína vízummentes belépést biztosít Magyarország állampolgárai számára max. 15 napos tartózkodás erejéig, látogatás, tranzitálás, turizmus vagy üzleti cél megjelölésével. A határellenőrzés során a kínai hatóságok továbbra is kérhetik a belépés célját és időtartamát igazoló támogató dokumentumok bemutatását, így például szállásfoglalás-igazolást, repülőjegyet (visszaútra vagy tovább utazáshoz), meghívó levelet és további kapcsolódó iratokat. A 15 napot meghaladó vagy egyéb célú tartózkodás esetén a beutazáshoz továbbra is szükséges vízumot igényelni!

 

Könnyítések 2024/01/11-től

1. A vízumkérelem feltételeinek enyhítése a Kínába érkező külföldiek számára:

Azok a külföldiek, akiknek sürgősen Kínába kell jönniük üzleti együttműködés, látogatás, befektetés, családi összejövetel vagy diplomáciai vagy hivatalos tevékenységhez nem kapcsolódó személyes ügyeik miatt, és nem tudnak időben vízumot szerezni külföldön, érkezéskor igényelhetnek reptéri/kikötői vízumot a megfelelő meghívó levelekkel és egyéb igazoló dokumentumokkal.

2.

24 órás határellenőrzés mentesség átutazó külföldiek számára a legfontosabb repülőtereken:

Kilenc nagy nemzetközi repülőtéren, melyek a

Peking Capital repülőtér

Peking Daxing repülőtér

Shanghai Pudong repülőtér

Hangzhou Xiaoshan repülőtér

Xiamen Gaoqi repülőtér

Guangzhou Baiyun repülőtér

Shenzhen Bao'an repülőtér

Chengdu Tianfu repülőtér

Xi'an Xianyang repülőtér

A 24 órán belül nemzetközi csatlakozó járattal harmadik országba tranzitáló külföldi utas vízum nélkül kikerülheti a határellenőrzési eljárásokat és közvetlenül áthaladhat. Amennyiben az érintett utazó el szeretné hagyni a nemzetközi tranzitálásra kijelölt területet, a hatályos szabályozások szerint ideiglenes beutazási engedélyt kell kérnie a határrendészeti hatóságoktól.

3.

Kényelmes vízum időtartam-hosszabbítás és újrakiadás külföldiek számára Kínában:

A Kínában rövid távú turizmus, üzleti, látogatási, befektetési, családegyesítési ok miatt tartózkodó külföldiek kérhetik a vízum meghosszabbítását vagy újbóli kiadását a tartózkodási helyük szerinti illetékes kínai közbiztonsági szervek ki- és beléptetési hivatalainál, abban az esetben, ha annak szükségessége kellően indokolt.

4.

Többszöri beutazási vízumkérelem külföldiek számára Kínában:

Azok a Kínában tartózkodó külföldiek, akiknek törvényes okokból többször kell belépniük és kilépniük Kínából, többszöri beutazási vízumot igényelhetnek a vonatkozó meghívólevelek és az igazoló dokumentumok alapján a kínai közbiztonsági szervek ki- és beléptetési hivatalainál.

5.

Egyszerűsített okmánykövetelmények a Kínában vízumot kérelmező külföldiek számára:

A vízumot kérelmező külföldiek mentesülhetnek bizonyos fizikai igazolások benyújtása alól, ha azok a kínai fél adatbázisaiban ellenőrizhető adatok (például szálláshely bejelentése, cégregisztráció). További könnyítés, hogy a családegyesítési céllal kínai vízumot kérelmező külföldi állampolgároknak a családi kapcsolat fennállásáról nem szükséges hivatalos dokumentumot bemutatni, azt helyettesítheti a meghívó fél által írt nyilatkozat is.

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásuk kapcsán folyamatosan kövessék figyelemmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya által működtetett Konzuli Szolgálat megújult honlapjának vonatkozó utazási tanácsait. Ajánljuk kedves Ügyfeleink figyelmébe a Konzuli Szolgálat új Junior alportálját is, mely a fiatal generáció külföldi utazásának előkészítését támogatja.

A Kínai Népköztársaság területére vonatkozó egyedi ajánlások és figyelmeztetések szintén a Konzuli Szolgálat honlapján kerültek elhelyezésre.

Az utazási tanácsok könnyebb nyomon követhetősége érdekében javasoljuk a „Konzinfo Utazom” mobilapplikáció letöltését. A Konzinfo Utazom applikáció a Konzuli Szolgálat alkalmazása okostelefonokra. Célja, hogy segítse a magyar állampolgárokat az utazás előkészítésében, útközben is hasznos tudnivalókkal lássa el az utazókat és vészhelyzetben azonnali figyelmeztetést, gyors elérést biztosítson. (Android vagy Apple alkalmazáson letölthető.)

A Kínába történő beutazást megelőzően, javasoljuk, tekintse meg a Konzuli Szolgálat utazás előtti teendőket tartalmazó tájékoztatását is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frissítve: 2024. március 7.