Tisztelt Ügyfelünk!

Főkonzulátusunk Konzuli Részlege az alábbiak szerint fogadja ügyfeleit.

Hétfő - csütörtök 9:00 – 12:00, 14:00 – 16:00;

Főkonzulátusunkon valamennyi ügyintézéshez előzetes időpontfoglalás szükséges.

Az időpont foglalása a https://konzinfobooking.mfa.gov.hu/ web oldalon keresztül, közvetlenül történik. Az LMÁK program keretében nemzeti letelepedési engedélyt kapott kérelmezők, a tartózkodási engedély okmányuk meghosszabbítása ügyében továbbra is email útján tudnak időpontot foglalni a visa.sgh@mfa.gov.hu e-mail címen, az online időpontfoglalási rendszer ezen ügytípus vonatkozásban nem elérhető.

Kérjük, hogy az időpont visszaigazolását tartalmazó e-mailt minden esetben hozza magával az ügyintézéshez!

Az időpontot mindig az ügyfél nevére kell foglalni. Minden ügyfél egy adott ügyre csak egy időpontot foglalhat. Amennyiben valaki több időpontot is lefoglal, valamennyi időpontot külön figyelmeztetés nélkül töröljük annak érdekében, hogy senki ne vehesse el a lehetőséget más ügyfelektől a felesleges foglalásokkal. Amennyiben valaki a lefoglalt időpontjában nem jelenik meg, és előzetesen nem tájékoztatja a távolmaradásáról a konzulátust, annak a további, újabb foglalásait a többi ügyfél érdekében figyelmeztetés nélkül hátrébb soroljuk!

Részletes tájékoztató a leggyakrabban előforduló ügyek foglalásához:

1./ Tartózkodási engedély

A három hónapot meghaladóan Magyarországon tartózkodni kívánó harmadik országbeli állampolgárok terjeszthetik elő a VFS Global vízumközpontjaiban: https://visa.vfsglobal.com/chn/en/hun/attend-centre. Az eljárással és a csatolandó dokumentumokkal kapcsolatosan részletes információk a http://oif.gov.hu/ oldalon találhatók.

2./ Munkáltató által az Enter Hungary oldalon kezdeményezett tartózkodási engedély

Amennyiben a harmadik országbeli állampolgárok három hónapot meghaladó magyarországi tartózkodásának kérelmezését a leendő Munkáltatójuk Magyarországon folytatta le, úgy időpontot a biometria rögzítéséhez és a vízum átvételéhez a „Munkáltató által kezd. D-kérelemhez biometria és átvétel (D-kiv)” kiválasztásával foglaljon.

3./ Schengeni C vízum

A Magyarországon három hónapnál rövidebb ideig tartózkodni kívánó ügyfelek vízumkérelmeiket elsősorban a VFS Global vízumközpontjaiban vagy – meghatározott feltételek esetén – a konzulátuson adhatják be. Az eljárással és a csatolandó dokumentumokkal kapcsolatosan részletes információk a https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazas-magyarorszagra oldalon találhatók.

Időpontfoglalás: „Schengeni vízum iránti kérelem EGT állampolgárok családtagjainak” vagy „Schengeni vízum iránti kérelem kínai hivatalos útlevéllel (PE) rendelkezőknek” kiválasztásával. 

4./Egyszerűsített honosítás

Az egyszerűsített honosítási eljárás keretében kérvényezheti a magyar állampolgárságot az, aki maga vagy felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását, magyar nyelvtudását igazolja (ezt a kérelmet átvevő szerv ellenőrzi), a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.

Időpontfoglalás: „Egyszerűsített honosítás ügy” kiválasztásával.

5./ Útlevél igénylése

Az útlevélkérelem benyújtásakor  a biometrikus azonosítók (fénykép, ujjlenyomat) levételére is sor kerül. Az ujjlenyomat adási kötelezettség 12 éves kortól terheli a magyar állampolgárokat.

Időpontfoglalás: „Útlevél kérelem” ügycsoport kiválasztásával.

6./ Személyi igazolvány igénylése

A kérelem benyújtásakor  a 12. életévüket betöltött kérelmezők esetében a biometrikus azonosítók (fénykép, ujjlenyomat) levételére is sor kerül.

Időpontfoglalás:Személyi igazolvány” ügycsoport kiválasztásával.

7./ Fordítás hitelesítése

Az ügyfél vagy fordító által készített fordítás hitelesítése.

Időpontfoglalás: „Hitelesítés (aláírás/fordítás/másolat)” ügycsoport kiválasztásával.

8./ Másolat hitelesítése

Az ügyfél által hozott, vagy a konzulátus által készített másolat hitelesítése.

Időpontfoglalás: „Hitelesítés (aláírás/fordítás/másolat)” ügycsoport kiválasztásával.

9./ Aláírás hitelesítése

Az ügyfél aláírásának hitelesítése az általa hozott dokumentumon. Ha az aláíráshitelesítés tartózkodási engedély eljáráshoz kapcsolódik, nem szükséges az aláírás hitelesítéshez külön időpontot foglalni, az a tartózkodási kérelem benyújtásának időpontjában intézhető.

Időpontfoglalás: „Hitelesítés (aláírás/cégaláírás)” ügycsoport kiválasztásával.

10./ Hatósági erkölcsi bizonyítvány

Hatósági erkölcsi bizonyítvány vagy hatósági bizonyítvány igénylése. Ha az erkölcsi bizonyítványról hitelesített fordítást is kér, a hitelesítésre külön időpontot nem kell foglalni, hanem ezt az igényt a kérelem benyújtásakor kell jelezni.

Időpontfoglalás: „Erkölcsi bizonyítvány igénylése” ügycsoport kiválasztásával

11./ Családi állapot igazolása

A magyar hatóságok hivatalos igazolása a kérelmező családi állapotáról.

Időpontfoglalás: „Családi állapot igazolása” ügycsoport kiválasztásával

12./ Ügyfélkapu regisztráció

Az ügyfélkapu regisztrálása a konzulátuson keresztül.

Időpontfoglalás: „Ügyfélkapu regisztráció” ügycsoport kiválasztásával.


Frissítve: 2024. 03. 11.