Túltartózkodás Kínában

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a túltartózkodást Kínában az idegenrendészeti szervek szigorúan ellenőrzik.

Amennyiben a vízum érvényessége 10 napon belül járt le, a hatályos kínai jogszabályok értelmében az Exit&Entry Administration Bureau, egy meghallgatást követően írásbeli figyelmeztetésben részesíti a külföldit, és felhívja az ország elhagyására vagy a vízum meghosszabbítására, illetőleg pénzbüntetéssel sújthatja, amelynek megfizetéséig a külföldi az országot nem hagyhatja el, és akár idegenrendészeti őrizetbe kerülhet.

 

Amennyiben az érintett vízumának érvényessége több mint 10 napja járt le, a fent említett hatóság a külföldit napi 500 CNY pénzbüntetéssel sújtja, mely pénzbüntetés felső határa 10.000 CNY. A pénzbüntetés megfizetéséig a külföldi az országot nem hagyhatja el, és akár idegenrendészeti őrizetbe kerülhet.

 

Amennyiben több mint egy hónapig tartózkodik a külföldi érvényes vízum nélkül Kínában, akkor a hatóság mérlegelése alapján 5-15 napig is őrizetben tartható és/vagy kitoloncolható az országból. Ha a kínai hatóság a túltartózkodó külföldit kiutasítja az országból, abban az esetben az érintettnek jellemzően 10 napja van Kínát elhagyni, és 10 évig beutazási tilalom alá helyez(het)ik.

 

Frissítve: 2019. április 6.