Az egyszerűsített honosítási eljárásról hivatalos információk az alábbi honlapon találhatók:

https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/#!/home

 

Az állampolgársági kérelmek benyújtásához szükséges formanyomtatványok az alábbi oldalon érhetőek el:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/konzuli-szolgaltatas/nyomtatvanyok

Kérjük a kérelmek lehetőség szerinti online előkészítését, mely az ügyintézési időt jelentősen lerövidíti a személyes ügyintézés során.

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy az Állampolgársági törvény 2021. február 1-től hatályos módosítása alapján az egyszerűsített honosított személyek – az egyszerűsített honosítási kérelem formanyomtatványon megadottaktól eltérő helyszín megjelölésével – az állampolgársági eskütétel helyszínének módosítását csak egyetlen alkalommal kérhetik, többszöri módosításra nincs lehetőség.

 


Tájékoztató felhívás egyszerűsített honosítási eljárásban

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton kívánjuk felhívni a figyelmét arra, hogy a magyar állampolgárság egyszerűsített honosítással történő megszerzésének többek között az egyik alapvető törvényi feltétele, hogy a kérelmező kommunikációs szinten értse és beszélje a magyar nyelvet, honosítási kérelmét önállóan segítség nélkül elő tudja terjeszteni, az ügyintéző által feltett egyszerű kérdésekre önállóan, rövid mondatokban válaszolni tudjon. Amennyiben a nyelvtudás ellenőrzésekor Ön a kellő szintet nem éri el, honosítási kérelmében nem számíthat pozitív döntésre.

Jelen felhívásunk célja, hogy elősegítse az egyszerűsített honosítási eljárásban a magyar nyelv nem megfelelő mértékű ismeretének hiányából adódó gyakori problémák elkerülését, illetve megelőzze azt, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás törvényi feltételeink - kiemelten a magyar nyelvtudás hiánya – nem kellő ismerte következtében Ön visszaélés áldozatává váljon.

 

Kérjük, hogy fokozottan figyeljen az egyszerűsített honosítási eljárás valamennyi törvényi kritériumának meglétére kérelme benyújtásakor, fordítson külön gondot a magyar nyelv elsajátítására, mert annak a fentiekben vázolt szinten történő ismerete alól nincs törvényi mentesítés, azt a hatóság minden esetben közvetlenül ellenőrzi.

 

Amennyiben az egyszerűsített honosítási eljárással összefüggésben információra van szüksége, úgy forduljon bizalommal az illetékes külképviselethez, a kormányhivatalhoz, ahol hiteles felvilágosítást adnak az Ön részére. Kizárólag olyan képviselőt vegyen igénybe ügyeinek képviseletével, aki nem próbálja Önt meggyőzni arról, hogy a magyar nyelvtudás ismerete nélkül is születhet kérelmének helyt adó döntés.

 

Budapest, 2014. július 10.

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal