16 Jul

Közlemény!

 

Magyarország Kormánya 2020. július 15-től, a 341/2020. (VII.12.) számú rendeletével határozott az országhatárok átlépésének új szabályairól, amelyek jelentős korlátozásokat írnak elő mind a hazatérő magyar, mind az országba belépni kívánó külföldi állampolgárok számára.

 

A Magyar Kormány a fent hivatkozott rendeletben a világ országait három kategóriára osztotta, a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok zöld (alacsony fertőzöttség), sárga (kevésbé súlyos fertőzöttség) és piros (súlyos fertőzöttség) színnel kerülnek besorolásra, az országos tisztifőorvos határozatban közzéteszi a sárga és a piros jelzéssel besorolt országok listáját. Azok az országok, amelyek a határozatban nem kerültek besorolásra, zöld jelzéssel besorolt országnak minősülnek.

A KÍNAI NÉPKÖZTÁRSASÁG jelenleg a sárga kategóriájú országok között szerepel.

 

A Kínából érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja a személyforgalomban történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

 

Ha az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

 

Ha az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és

a) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,

b) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

 

Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a magyar állampolgár és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

 

A fentiekkel kapcsolatosan bővebb információt az alábbi weboldalon olvashat:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/terkepen-piros-sarga-es-zold-jelzesu-orszagok

 

A fenti információk tájékoztató jellegű, a Korm. rendelet végrehajtásával kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni illetve az alábbi weboldalon találhat bővebb információkat.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/utazok-figyelmebe-ajanljuk-a-valtozasokat

 

Konzuli Osztály

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa