Javasolt elővigyázatossági lépések a kínai piacon a visszélések elkerülése érdekében.

 

1. Ismerje meg a keresett termék piacát Kínában. Látogasson el tematikus kiállításokra, vásárokra vagy bízzon meg Kínában tevékenykedő magyar vállalkozásokat ezzel. Hasonlítsa össze a piaci szereplőket, vegye fel a kapcsolatot minél több céggel. Tájékozódjon az iparágra vonatkozó kínai szabályozásról, szokásokról. Ne várja a legjobb minőséget a legalacsonyabb ártól.

 • Olyan céggel/vállalattal érdemes kereskedni, amely már több éves nemzetközi gyakorlattal rendelkezik.
 • Lehetőség szerint valamely kereskedelmi kamara hivatalos taglistájáról válasszon partnert.

2. Ellenőrizze a kiválasztott partnert. Kérjen referenciát, termékmintákat, gyártási dokumentációt. Ellenőriztesse a partner cégjogi státuszát nemzetközi jogban jártas ügyvéddel, tesztelje a vállalkozást telefonon. Vizsgáltassa meg a céget kínai beszállítók ellenőrzésére szakosodott szolgáltatókkal. Amennyiben a partnere nem kíván a jelzett ellenőrzéssel kapcsolatban együttműködni, úgy keressen új üzletfelet.

 • Kérje be a működési engedély másolatát.
 • Érdemes bekérni az adóregisztrációs számot is.
 • Az internetes weboldalakat le lehet ellenőrizni (ICP regisztrációs szám - ha a vállalat nem rendelkezik kínai nyelvű honlappal és azon nincs ICP azonosító, az már eleve kockázatot jelent).
 • Ellenőrizze le a cég telefonszámait.
 • Ellenőrizze, hogy a megadott bankszámlához tartozó entitás címe megegyezik a vállalkozás hivatalos regisztrációs dokumentumaiban feltüntetettekkel.
 • Kiemelt óvatossággal viszonyuljon a kereskedelmi portálok és webshop-ok útján fellelt potenciális kínai partnerekhez, valamint az adott internetes felületeken kínált termékekhez.

3. Kössön jó szerződést. Győződjön meg arról, hogy azzal szerződik, akivel szándékában áll. Rekessze ki a közvetítőket, korlátozza harmadik fél (például alvállalkozó, ügynök) részvételét a teljesítésben azzal, hogy egy megfelelő tapasztalatokkal és referenciákkal, illetve magyarországi székhellyel rendelkező nemzetközi vagy magyar tanácsadó cég bevonása hatékony lehet. Egy vállalat hivatalosan bejegyzett jogi státusza nem biztosíték az esetlegeses visszaélések ellen. Ne elégedjen meg e-mailekkel, faxokkal, megrendelőkkel. Vesse papírra, írassa alá és pecsételtesse le (lehetőleg a cég pénzügyi bélyegzőjével) a szerződést kínai partnerével. A magyar vagy az angol mellett a szerződést mandarin nyelven is javasolt elkészíteni.

 • Biztosíték nélkül ne utaljon, még előleget vagy kis összeget sem.
 • Készpénz küldő (elsősorban magánszemélyek közötti tranzakciókra találták ki) szolgáltatón keresztül semmiképpen ne utaljon pénzt Kínába még akkor sem, ha egyébként a cég jogi státusza rendben van. Ugyanígy nem javasoljuk, hogy magán bankszámlára utaljon.
 • Amennyiben a partnere hivatalos ügyintézésre hivatkozva különleges költségigénnyel áll elő, győződjön meg azok valódiságáról, jogszabályi megalapozottságáról.
 • Szerződés nélkül kvázi lehetetlen érvényesíteni a kártérítési igényt.
 • Mindig kössön/köttessen biztosítást a szállítmányra.
 • Bizonyosodjon meg a kínai fél által nyújtott dokumentumok eredetiségéről. Az áru feladását igazoló dokumentumok - pl. Bill of Lading – esetén lehetőség szerint egyeztessen az érintett hajóstársasággal, vagy logisztikai vállalattal.
 • Meglévő üzleti partnerek esetében, a kínai cég bankjának vagy számlaszámának megváltozásáról szóló – jellemzően: egy, a megszokotthoz nagyon hasonlító, ám azzal nem azonos e-mail címről érkező – értesítés esetén legyen gyanakvó, ilyenkor célszerű dokumentált megerősítést bekérni a korábbi, vagy hivatalos elérhetőségeken keresztül is.

4. Legyen a lehető legaprólékosabb a megrendelni kívánt termék kiválasztásánál. Térjen ki a felhasználás céljára, pontosan határozza meg a minőségre vonatkozó elvárásait. A „megfelelő”, a „jó” vagy a „kiváló” minőség mást jelent Önnek, mint partnerének. Még az alacsony ár fejében se fogadjon el hátrányos vagy tisztázatlan fizetési feltételeket. Számlakivonattal, banki igazolással győződjön meg arról, hogy annak fizet, akinek szándékozik. Alkalmazzon okmányos meghitelezést (akkreditív) vagy más teljesítést biztosító eszközt.

 • Mindenképpen javasolt a nemzetközi szabványokat/normákat tartalmazó, ill. a TQM-ben (teljes körű minőségellenőrzésben) elfogadott bizonylatokat/okmányokat kérni.
 • Győződjön meg a hazai és uniós előírásokról, kérjen ki partnerétől az előírásoknak megfelelő minden, importhoz szükséges tanúsítványt.
 • Még az áru feladását megelőzően kérjen másolatot a származási bizonyítványról.
 • Kérje minőségbiztosító cég ellenőrzését az áru konténerbe történő berakásakor, ill. a vámzár elhelyezésekor legyen jelen az ön által megbízott képviselő.

5. Biztosítsa be magát. Már előre rögzítse egyértelműen az előleg hibás teljesítés esetén történő visszafizetésére vonatkozó szabályokat, rendezze az átvenni nem kívánt hibás áru sorsát és az ezzel kapcsolatos költségek viselésének módját. Határozzon meg a szerződésben pontos kártérítést, ennek során a vételáron felül vegye figyelembe a hibás teljesítés esetén várható egyéb kiadásait. Különösen egyedi termék megrendelése esetén gondoskodjon szellemi tulajdonának védelméről, alkalmazzon szigorú titoktartási klauzulát, rögzítsen felhasználási korlátozásokat.

 

6. Készüljön fel vitás helyzetekre. Kína nem, vagy csak rendkívül körülményes eljárások útján hajtja végre más államok bíróságainak ítéleteit. Ezért jogvita esetén célszerű Kínában elindítani a keresetét, elkerülendő, hogy ítélt dolognak minősítsék ügyét egy korábbi végrehajthatatlan eljárás miatt. A szerződésekben az irányadó nyelv lehetőség szerint legyen a mandarin, a szerződésre a kínai jogszabályok vonatkozzanak az eljárás során felmerülő értelmezési nehézségek kiküszöbölése végett. Az ügylet természetétől függően kössön ki választott-bíráskodást. Rendezze a szerződésben az eljárásokkal összefüggésben felmerülő költségek viselésének kérdését.

 

7. Tartsa be a jogszabályokat. Ismerkedjen a kínai jogszabályokkal, hiszen azok Önre is vonatkoznak. Vegye ezeket figyelembe a szerződéskötés során. Forduljon megbízható szakemberhez, vegyen igénybe jogi képviseletet.

 

A fentiekben leírtak általános és tájékoztató jellegű tanácsok, amelyek teljesülése nem garancia a kereskedelmi ügylet sikerére.