Kína kiutazó turizmusa

Kína 2012 óta a világ legnagyobb „turista-kibocsátó” országa, 2015-ben 120 millió kínai turista utazott külföldre, amely során mintegy 215 millárd USD összeget  költöttek el, ezzel megelőzve minden más nemzet turistáit. Mindennek hátterében a kínai középosztály bővülése, jövedelmének folyamatos növekedése, és a külföldi utazások egyre népszerűbb volta áll.

A kínai turisták legfőbb célpontja természetesen Ázsia, de népszerűek az európai célpontok is.  Habár a csoportos utazások dominálnak, de egyre növekszik az igény a mélyebb, tematikus utakra, valamint a fiatal generáció kedvelt utazási módja az egyéni vagy csak félig-szervezett utazás, illetve az online repülőjegy- és szállásfoglalás.

 

Kínai beutazó turizmus Magyarországon

2015. május elsejével indult el a Peking-Budapest közvetlen repülőjárat az Air China légitársaság üzemeltetésében, heti három (téli), illetve négy (nyári menetrend) járattal, ami megmutatkozott a Kínából történő beutazó turizmus számaiban is. 2015-ben 125.857 fő turista érkezett Magyarországra Kínából, összesen 222.540 vendégéjszakát eltöltve hazánkban; mindez 40%-os, illetve 39%-os növekedést jelent a 2014-es évhez képest. Ezzel Kína a vendégszámot és a vendégéjszakák számát tekintve is az első számú ázsiai küldő országgá vált számunkra 2015-ben. 2016 első három hónapjában 18.870 fő kínai turista érkezett Magyarországra, mely 75%-os növekedést jelent az előző év első három hónapjában mért adatokhoz képest, 38.985 vendégéjszakát töltve el hazánkban, amely ugyancsak 75%-os növekedésnek felel meg.

A hazánkba látogató kínai turisták már nagyrészt bejárták Nyugat-Európa országait, és amikor visszatérnek a kontinensre, meglátogatják a közép- és kelet európai régiót is, rendszerint körutak formájában, melynek jellemzően része még Ausztria és Csehország vagy a Balkáni régió, így Magyarországon átlagosan kevesebb, mint 2 vendégéjszakát töltenek el. A Magyarországot meglátogató turisták döntő többségének benyomása egyértelműen pozitív. Budapest után Hévíz a második legnépszerűbb célállomás hazánkban a kínai turisták számára.

 

Kiutazó turizmus Főkonzulátusunk konzuli kerületében

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának konzuli kerületébe Sanghaj tartományi jogú város, Zhejiang, Jiangsu, Anhui és Fujian tartomány tartozik. Kína ezen régiójában hozzávetőleg kétszázhatvanmillió ember él, ami az ázsiai ország összlakosságának kb. 20%-át jelenti. Ez a szám a régió fejlődésének köszönhetően folyamatosan növekszik. Sanghaj és vonzáskörzete Kína gazdaságilag legfejlettebb területe. Az itt élő, tehetősebb réteg megengedheti magának a külföldre utazást. Sanghajból 2015-ben több mint 3,8 millió turista utazott külföldre, ami 41% növekedést jelent a 2014-es adatokhoz képest. Fontos kiemelni, hogy a Magyarországon élő kínai kolónia jelentős része Fujian és Zhejiang tartományokból származik, ami nagyban növeli a konzuli kerületünkből Magyarországra utazó kínaiak számát.

 

A magyar-kínai turisztikai kapcsolatok meghatározó eseményei

Magyarország 2003 óta szerepel az ún. „engedélyezett turisztikai célországok” (ADS) listáján.

2014. május 22-én, Budapesten megalakult a Kína – Közép-Kelet-Európa Turisztikai Koordinációs Központ. A Központ működése által összefogott 16 közép- és kelet-európai ország: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

2016 márciusában a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal (CNTA) Budapesten nyitotta meg első képviseleti irodáját a KKE térségben, amely egyúttal regionális központjaként fog működni.