Beutazás a Kínai Népköztársaság területére

A COVID-19 világjárvány elleni küzdelemre hivatkozva 2020. március 28-tól külföldi állampolgár főszabályként nem léphet be a Kínai Népköztársaság területére. Fenti rendelkezés - vízumkötelezettség esetén - vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is, illetve felfüggesztésre kerültek a reptereken intézhető 24/72/144 órás vízummentes belépést lehetővé tevő tranzitálási engedélyek is, illetve a reptéri tranzitálás sem lehetséges a Kínai Népköztársaság nemzetközi repülőterein. A fenti rendelkezések meghatározatlan ideig, annak visszavonásáig érvényesek.

2020. szeptember 28-tól azon külföldi állampolgárok, akik munkavállalási, személyes okokból, vagy családegyesítés céljából kiállított érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, újabb vízumkérelem nélkül léphetnek be Kínába, érvényes engedélyük birtokában. Amennyiben a külföldi állampolgárok birtokában lévő fenti három kategóriájú tartózkodási engedély érvényessége 2020. március 28-án 00:00 órát követően lejárt, a jogosultak ugyanazon, a tartózkodási engedély kiállításának jogalapjával megegyező célból vízumkérelmet nyújthatnak be a lejárt tartózkodási engedély és a kérelmet alátámasztó releváns támogató dokumentumok bemutatásával a Kínai Népköztársaság külképviseletein.

A vízumkiadással és az aktuálisan csatolandó dokumentumok listájával kapcsolatos bővebb információkért, kérjük, forduljon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségéhez (http://www.chinaembassy.hu/hu/).

Fentiekkel párhuzamosan a Kínai Népköztársaság légiforgalmi korlátozást is vezetett be, Kína és bármely külföldi ország között közlekedő kínai és külföldi légijáratok száma jelentősen le lett korlátozva.  

 

Covid-19 tesztelési kötelezettség Kínába utazóknak

A Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele a felszállás, vagy Magyarország elhagyása előtt 2 RT-PCR teszt elvégzése, és az egészégügyi zöld kód megszerzése. Az első PCR tesztet a felszállás / vagy az ország elhagyását megelőző 48 órán belül, a másodikat 24-órán belül kell elvégeztetni. A PRC teszthez a mintavételt az orron keresztül kell végeztetni. A teszteredményen fel kell tüntetni a “Real Time PCR/RT-PCR” szöveget. A két tesztet különböző hivatalos, COVID-tesztet végző intézetben kell elkészíttetni, valamint a mintavételek között több, mint 24 órának el kell telnie.

Bővebb információt az alábbi linkeken találhat, melyeket érdemes többször megnézni, mivel változhatnak a szabályok.

(http://hu.china-embassy.gov.cn/hu/xwdt/202206/t20220630_10712834.htm)

A teszteket főszabály szerint a kiindulás szerinti országban és tranzit esetén, a tranzitországban is el kell végeztetni. Ugyanakkor fontos, hogy a tranzit ország illetve a kiindulási ország szerint előírt tesztek köre kínai nagykövetségenként változó lehet, így javasoljuk az érintett nagykövetségek honlapjának tanulmányozását (és szükség esetén a felmerülő kérdések tisztázását) még utazás előtt. 

A teszteredmények és az oltási igazolás önmagában nem jogosít fel az országba történő belépésre, az eredményeket a kínai nagykövetség által létrehozott honlapra kell feltölteni: https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/. Amennyiben a kínai fél a feltöltött teszteredményeket rendben találja, úgy a weboldalon keresztül kerül generálásra a zöld QR kód, amely a Kínai Népköztársaság területére induló repülőgépre történő felszállás feltétele.  

Fertőzésen átesett kérelmezők esetében orvos által kiállított gyógyultsági igazolvány birtokában egy úgynevezett 14 napos otthoni megfigyelési időszakot kell letölteni az utazást megelőzően, ellenkező esetben az érintett nem fogja megkapni a zöld kódot. A 15. napon lehet megkezdeni az egészségügyi zöld kód igénylését. Az igényléshez egyébként szükséges dokumentumokon kívül el kell küldeni a gyógyulásról kiállított igazolás digitális fotóját a covidpcrhun@gmail.com e-mail címre.

Amennyiben az utazó COVID-19 tesztjének eredménye pozitív lett, szükség van három napon belül elvégzett két negatív tesztre, melyek között több, mint 24 óra eltelt. Ezek után egy 14 napos megfigyelési időszak következik, melyet követően csak a 15. napon lehet megkezdeni az egészségügyi zöld kód igénylését. Az igényléshez egyébként szükséges dokumentumokon kívül – a zöld kód kérelmezését 14 nappal megelőzően – 2 negatív teszteredmény digitális fotóját a is meg kell küldeni a covidpcrhun@gmail.com e-mail címre.

Diagnosztizált fertőzött vagy pozitív COVID-19 teszteredménnyel rendelkező személy közeli kontaktjának 5 napos egyészségügyi megfigyelési időszak után lehet az egészségügyi zöld kódot kérelmezni. Ugyancsak 5 napos egyészségügyi megfigyelési időszakot kell kivárnia annak, akinek gyanús tünetei vannak, mielőtt a zöld kódot igényelné.

 

Karanténintézkedések

A Kínába való belépést követően minden beutazónak kötelező minimum 7+3 napos karanténintézkedésnek alávetnie magát, amely 7 nap központi karanténból és 3 nap otthoni megfigyelési időszakból áll (de a karantén időszak városonként és tartományként akár hosszabb idő is lehet). Az utazónak mind a központi karanténban, mind pedig a megfigyelési időszak alatt PCR teszteknek kell alávetnie magát.

A karantén ideje pozitív minta esetén akár kórházi kezelés időtartalmával is kiegészülhet.

Felhívjuk a figyelmet, hogy mind a karanténidőszak mind pedig az esetleges kórházi kezelés költségét az érintettnek magának kell fizetnie!

 

Kérjük utazásukat a fentiek figyelembe vétele mellett szervezzék meg!