Beutazás a Kínai Népköztársaság területére

 

A COVID-19 világjárvány elleni küzdelemre hivatkozva 2020. március 28-tól külföldi állampolgár főszabályként nem léphet be a Kínai Népköztársaság területére. Fenti rendelkezés - vízumkötelezettség esetén - vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is, illetve felfüggesztésre kerültek a reptereken intézhető 24/72/144 órás vízummentes belépést lehetővé tevő tranzitálási engedélyek is, illetve a reptéri tranzitálás sem lehetséges a Kínai Népköztársaság nemzetközi repülőterein. A fenti rendelkezések meghatározatlan ideig, annak visszavonásáig érvényesek.

f7fb9848b0d2f69e090865318ef08231e39de5772020. szeptember 28-tól azon külföldi állampolgárok, akik munkavállalási, személyes okokból, vagy családegyesítés céljából kiállított érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, újabb vízumkérelem nélkül léphetnek be Kínába, érvényes engedélyük birtokában. Amennyiben a külföldi állampolgárok birtokában lévő fenti három kategóriájú tartózkodási engedély érvényessége 2020. március 28-án 00:00 órát követően lejárt, a jogosultak ugyanazon, a tartózkodási engedély kiállításának jogalapjával megegyező célból vízumkérelmet nyújthatnak be a lejárt tartózkodási engedély és a kérelmet alátámasztó releváns támogató dokumentumok bemutatásával a Kínai Népköztársaság külképviseletein.

A vízumkiadással és az aktuálisan csatolandó dokumentumok listájával kapcsolatos bővebb információkért, kérjük, forduljon a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségéhez (http://www.chinaembassy.hu/hu/).

Fentiekkel párhuzamosan a Kínai Népköztársaság légiforgalmi korlátozást is vezetett be, Kína és bármely külföldi ország között közlekedő kínai és külföldi légijáratok száma jelentősen le lett lecsökkent.  

 

 

Tesztelési kötelezettség

 

2020. november 6-tól a beutazás feltétele a repülőgépre történő beszállást megelőző 48 órán belül elvégzett és negatív eredményt produkáló PCR teszt és IgM antitest vérvizsgálat, illetve az elvégzett vizsgálatok helye szerinti kínai külképviselet által kiállított igazolás beszerzése.

 

d020beccb0b0c32dbfb0a58382ea0a008845ac83Tranzitálás esetén a tranzitországban is el kell végezni a vizsgálatokat, majd az érintett kínai külképviselet által kiállított igazolást szintén be kell szerezni. A rendelkezéssel kapcsolatos részletszabályok a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének honlapján találhatóak. Javasoljuk az utazás megkezdése előtt az aktuális szabályok áttekintését, figyelemmel arra, hogy azok folyamatosan változnak.(http://www.chinaembassy.hu/hu/)

 

 

Karanténintézkedések

 

333a6c595088c6271a19eb012f04aa2d8a086ff3A Kínába való belépést követően minden beutazónak kötelező 14+7 napos karanténintézkedésnek alávetnie magát, amely 14 nap központi karanténból és 7 nap karantén utáni megfigyelési időszakból áll. Mind a központi karanténban, mind pedig a megfigyelési időszak alatt PCR és IgM tesztnek kell alávetnie magát az utazónak.

Fentiek az orvosi vizsgálatok eredményétől függően akár kórházi kezelés időtartalmával is kiegészülhetnek.

Felhívjuk a figyelmet, hogy mind a karanténidőszak mind pedig az esetleges kórházi kezelés költségét az érintettnek magának kell fizetnie!

 

Kérjük utazásukat a fentiek figyelembe vétele mellett szervezzék meg!

 

Folyamatosan frissülő bővebb tájékoztatásért kérjük, látogassanak el a Konzuli Szolgálat vonatkozó oldalaira:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazassal-kapcsolatos-friss-informaciok

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs