21 May

Tisztelt Állampolgáraink!

2021. május 21-től az a magyar állampolgár, aki a Kínai Népköztársaságban kapta meg a koronavírus elleni oltást, olyan vakcinával, amelyet Magyarország is elfogad, és erről a Kínai Népköztársaság által kiállított hivatalos igazolással is rendelkezik, díjmentesen magyar védettségi igazolványt igényelhet:

- bármely magyarországi kormányablakban személyesen, vagy

- Ügyfélkapun keresztül.

A védettségi igazolványt a külföldön beoltott magyar állampolgár részére a hatóság 15 napon belül állítja ki.

A kérelemhez csatolni kell a külföldi hatóság vagy az oltást végző egészségügyi szolgáltató által kiállított, az oltás tényének magyar vagy angol nyelvű igazolását, ennek hiányában más idegen nyelvű igazolásának hiteles magyar fordítását, azzal, hogy az igazolásnak tartalmaznia kell a koronavírus elleni oltóanyag típusát (a továbbiakban: oltóanyag típusa), az oltás időpontját és helyét.

A kérelemhez a kérelmező megadja

  • a természetes személyazonosító adatait,
  • a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának okmányazonosítóját,
  • a postai címét (a védettségi igazolvány kézbesítési címe) és
  • ha azzal rendelkezik, a TAJ számát.

 

A kérelemben megküldött adatokat a hatóság - az igazolás megfelelősége esetén - az EESZT-ben rögzíti.

 

A fenti kérelem benyújtásához szükséges hiteles fordítás iránti kérelem benyújtása ügyében forduljanak hozzánk a consulate.shg@mfa.gov.hu email címen.

 

A magyar állampolgárok hazatérése / külföldről Magyarországra történő beutazása tekintetében a Konzuli Szolgálat honlapja tartalmaz részletes tájékoztatást az alábbi elérhetőségen.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

 

 

Magyarország Főkonzulátusa, Sanghaj

Konzuli Osztály