5 Nov

2020. november 6. napjától a Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés feltétele a repülőgépre történő beszállást megelőző 48 órán belül elvégzett és negatív eredményt produkáló PCR teszt és IgM antitest vérvizsgálat, illetve az elvégzett vizsgálatok helye szerint kínai nagykövetség által kiállított igazolás beszerzése. További részletszabály, hogy tranzitálás esetén, a tranzitországban is el kell végeztetni a vizsgálatokat, majd az érintett kínai nagykövetség által kiállított igazolást szintén be kell szerezni. A rendelkezéssel kapcsolatos részletszabályok a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének honlapján találhatók.

http://www.chinaembassy.hu/hu/xwdt/t1828282.htm

 

A Kínai Népköztársaság területére történő belépést követően továbbra is kötelező a 14 nap főszabály szerinti központi karantén, amely a beléptetés során elvégzett ismételt PCR és IgM antitest vérvizsgálatok eredményétől függően akár a kórházi kezelés időtartamával is kiegészülhet. Amennyiben a fent jelzett vizsgálatok bármelyikén pozitív tesztet produkál az érintett, úgy a tesztelés helye szerinti városban kijelölt lázkórházban történik a beteg azonosítása fertőzésgyanús, fertőzött vagy tünetmentes vírushordozóként. Ez utóbbi esetekben az érintetettet kórházi kezelésnek vetik alá (7-14 napig), a kórházat a kezeléseket követően és negatív teszteredménnyel lehetséges elhagyni. A kínai gyakorlat szerint a kórházi kezeléseket követően további kétszer letöltendő 14 napos karanténidőszak várható egy kijelölt központi karanténban. A kórházi kezelés és karanténidőszak költségét az érintettnek saját magának kell fizetnie.

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell.

 

Figyelem! A kínai közegészségügyi szabályok szerint, amennyiben az utazó (akár külföldi állampolgár) a kínai egészségügyi hatóságokkal nem működik együtt és ezzel a közegészségügyi helyzetet veszélyezteti, úgy magatartása büntetéssel, akár elzárással szankcionálható. Amennyiben a kínai hatóságok az ellenálló magatartás miatt kiutasítják az érintettet, úgy idegenrendészeti őrizet várható, amelynek időtartama és a kiutasítás tényleges foganatosítása a jelenlegi ritkított repülőjáratokra figyelemmel akár hónapokig is elhúzódhat.

 

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy 2020. novemberében külön központi megszorító szabályozás lépett életbe a Pekingben érkező járatok kapcsán. Egyrészt fokozatosan ismételten bevezetésre kerül a belépési pontok alkalmazása, mely szerint a Pekingbe érkező repülőgépek nem szállhatnak le közvetlenül fővárosba, kijelölt kínai városokban (Pl.: Hohhot) történhet a landolás. Az utasoknak főszabály szerint a kijelölt belépési ponton kell letölteni a kötelező karanténidőszakot. Új elemként jelent meg a fővárosba érkező gépek kapcsán, hogy azokra csak a repülőgép indulási országa szerinti állampolgár és ott élő (tartózkodási engedéllyel rendelkező) kínai állampolgár szállhat fel.

Kérjük, hogy utazásuk megszervezésénél a fenti szabályokra legyenek figyelemmel.

 

Magyarország Főkonzulátusa, Sanghaj