Idén is kimagasló érdeklődés övezte a kiállított magyar borokat a Prowine China szakvásáron Sanghajban. Az igényes megjelenésű standon hazánk számos borvidékéről, termelőjétől származó tételt kóstolhattak a kiállítás látogatói, ízelítőt kapva a minőségi magyar borokból. A magyar borpavilont Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Horváth Levente főkonzul, a Nagykövetség mezőgazdasági szakdiplomatája, továbbá Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának diplomatái is meglátogatták.

A világ egyik legjelentősebb borkiállítás-család kínai helyszíne a Shanghai New International Expo Centre (SNIEC). A kiállításon tavaly 33 ország 600 kiállítója vett részt, az esemény több mint 10.300 szakmai látogatót vonzott.

Magyarország nemcsak pavilonjának megjelenésében volt egyedi a résztvevő országok között, de Gulyás Andrea államtitkár asszony részvétele az FHC (Prowine China kiállítással egy időben és helyszínen megrendezett, Ázsia egyik legnagyobb élelmiszeripari kiállítása) kiállítás 20. évfordulójára rendezett díszes megnyitóeseményén, még sikeresebbé tette Magyarország idei részvételének megítélését a kínai fél részéről. A megnyitón többek között jelen volt még az osztrák és észak-ír mezőgazdasági miniszter is, valamint további mintegy 30 VIP vendég.

Az ünnepélyes megnyitót követően Gulyás Andrea a Greenland csoport, az FHC egyik fő kiállítójának standjához is ellátogatott. A standnál a cégcsoport beszerzési igazgatója mutatta be a G-Super üzletláncban elérhető, prémiumcsomagolású magyar marhahúst. Idén januárban Magyarországról érkezett Kínába az első európai marhahús szállítmány Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának közreműködésével, és azóta is elérhető a G-Super üzletekben, amelyből Sanghajban jelenleg 17 található, 6 további új üzlet kialakítás alatt van. A magyar borok pavilonjánál államtitkár asszony megtekintette társkiállítók standját, és egyeztetett a jelenlévő kiállítókkal.

Magyarország 120 négyzetméteres standjának arculatát a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálta. Nyolc előzetesen jelentkezett társkiállító számára továbbá árubemutatásra, információszolgáltatásra és tárgyalások lebonyolítására is lehetőséget nyújtott az ügynökség. Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására sanghaji borszakértők, kis- és nagykereskedések, importőrök, vendéglátóiparban tevékenykedő vállalkozások szakemberei, és szakújságírók is meglátogatták a kiállított magyar borokat. A Főkonzulátus külgazdasági szakdiplomatái többek között a Sanghaji Kereskedelmi Hivatal munkatársait is körbevitték a magyar pavilonban.

A magyar standon naponta négyszer két témában – Tokaj és a furmint ezer arca, illetve Magyarország fehér- és vörösborai – szakszemináriumokon hívták fel a szakmai érdeklődők figyelmét a változatos, magas minőséget képviselő magyar borokra. A kóstolózónában kínált borokat és a szakszemináriumokon bemutatkozó tételeket is Ronn Wiegand, Magyarországon élő Master of Wine válogatta. Az általa vezetett szemináriumokon a látogatók teljes és hiteles képet kaphattak a magyarországi borászat és bortermelés jelenéről és jövőjéről, valamint a bemutatott borokról.

Az idei év egyik eredményeként megemlítendő az is, hogy Magyarország nemcsak minőségi boraival, hanem magas minőséget képviselő élelmiszeripari termékeivel is megjelent az FHC kiállításon. A prémiumcsomagolású magyar marhahús mellett Ningbo város pavilonjában például a magyar borok, méz, csokoládé, üdítőitalok is kiállításra kerültek.

2016 januárjában nyílt meg a Magyar Nemzeti Kereskedőház helyi irodája Ningbo városban, melynek jelentős szerepe van a magyar termékek népszerűsítésében.