5 Aug

Közlemény!

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy 2020. augusztus 1. napjával változások léptek életbe a magyarországi beutazás szabályai és a karantén kötelezettséghez kapcsolódó szabályok vonatkozásban.

A KÍNAI NÉPKÖZTÁRSASÁG továbbra is a sárga kategóriájú (a 341/2020. (VII.12.) számú Korm. rendelet szerinti) kevésbé súlyos fertőzöttségű országok között szerepel.

A Kínából érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja a személyforgalomban történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.

Ha az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.

 

Ha az egészségügyi vizsgálat fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és

a) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,

b) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban kerül elhelyezésre.

 

Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a magyar állampolgár és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

 

A karantén alóli mentesülés adminisztratív szabályait a következő ábrán találják.

Beutazási szabályok Magyarországra magyar állampolgárok részére 08.01-től

A fenti információk tájékoztató jellegű a karanén szabályokkal kapcsolatosan a Nemzeti Népegészségügyi Központ, míg a határátlépéssel kapcsolatosan az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni.

 

Konzuli Osztály

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa

 

 

Frissítve: 2020. augusztus 3.